Ved Nestangen møtes landets to største elver, Glomma og Vorma.
Ytterst på Nestangen er det et mektig skue sørover mot Årnes. Her finner vi Gamle Nes kirke som var en steinkirke, bygget omkring år 1160. Ut fra datidens forhold har det vært et ruvende byggverk og en sentral møteplass for raumerne eller romerikingene gjennom en lang tidsperiode.
Nestangen
Glomma og Vorma deler Nes kommune i tre deler. I samløpet mellom Vorma og Glomma er det dannet et stort spisst nes med bratte bakker og raviner ned mot elvene - Nestangen.
Trolig har det opprinnelig ligget et hedensk hov i området ved Nestangen. Gårdsnavnet Ullershov tyder på det. Antagelig ble det bygget en kirke i tre da kong Olav den hellige kristnet Romerike noen år før slaget på Stiklestad i 1030.
Nes skanse
På 1600-tallet var det stor gjennomgangstrafikk gjennom Nes. Bygda var også grensebygd mot de store skogstrekningene mot Sverige, og ble av den grunn tillagt stor militær betydning. For å styrke forsvaret mot Sverige ble det rundt 1650 tatt til orde for å bygge en skanse ved Nes kirke som et av flere festningsanlegg langs Glomma. I årene 1675-1677 ble dette realisert og Nes skanse bygget ute på Nestangen.
Den var imidlertid ikke lenge i bruk. Etter fredsslutningen i 1680 forfalt skansen, og kanoner og ammunisjon ble fjernet.
Elvene, datidens "riksveier"
Før oldtidsveiene og kongeveiene ble bygget, var elvene våre første riksveier. Vi kjenner til at kong Håkon Håkonsson i 1225 dro med sin hær og 25 skip oppover Glomma for å slå ned et opprør av ribbunger i Innlandet. Kongen og hans soldater deltok i en høymesse i Nes kirke. Kongen var mektig imponert over å finne et så stort og fint byggverk i stein på disse trakter.
Les mer om Nes kirkeruiner her
Les mer om kongereiser gjennom Nes her