Vannplanter i elvene våre.
De fleste vannplanter følger den samme syklusen som vi er vant til at plantene på land har - de vokser i sommerhalvåret og visner ned og går i dvale i vinterhalvåret.
Men siden vann ikke nødvendigvis fryser kan vekstsesongen under vann følge lyset i sterkere grad enn på land, slik at den begynner tidligere om våren og slutter senere på høsten.
Noen vannplanter, for eksempel den innførte arten Vasspest (Elodea canadensis), visner ikke og holder seg grønn hele vinteren, mens andre mister mesteparten av bladmassen men beholder noen grønne overvintringsskudd
Vanlige vannplanter i Glomma og Vorma
I vannkanten
i de store grunne områdene nord for Svanfoss, og særlig nord for Eidsvoll kan mudderbankene være dekket av uanselige småplanter som:
Firling (Tillaea aquatica)
Sylblad (Subularia aquatica)
Nålesivaks (Eleocharis acicularis )
Evjeblom (Elatine orthosperma).
Der strømmen ikke er for sterk og det ikke blir brådypt, er det gjerne et frodig sivbelte i overgangen mellom land og vann. Arter man kan finne
der er for eksempel:
Flaskestarr (Carex rostrata)
Sennegras (Carex vesicaria)
Strandrør (Phalaris arundinacea)
Vasshøymol (Rumex aquaticus)
Vassgro (Alisma plantago-aquatica)
Mannasøtgras (Glyceria fluitans)
Bukkeblad (Menyanthes trifoliata)
Bekkeblom (Caltha palustris)
I evjene
I evjene og i Glomma kan det stedvis være mye Elvesnelle (Equisetum fluviatile).
Inne i evjene kan man også støte på Norges kanskje giftigste plante - Selsnepe (Cicuta virosa).
På grunt vann
I Glomma finner man for eksempel Pilblad (Sagittaria sagittifolia). Den har blader som ut på sommeren strekker seg opp i lufta og er formet som pilblader.
På seinsommeren blomstrer den med vakre, hvite blomster. Pilblad er ikke registrert i Vorma, men vokser for eksempel i evja rett nord for bryggene på Årnes.
Andre arter man kan finne er: Flotgras (Sparganium angustifolium), med meterlange "gress" som legger seg i vannoverflaten og kan dekke store områder utover sommeren.
På dypere vann
Her vokser langskuddplantene, som har evnen til å sende opp flere meter lange skudd. I det klare vannet i Vorma kan de vokse helt ut til 3-4 meters dyp.
Ut på sommeren når skuddene opp til vannflaten og fortsetter å vokse slik at de danner store tepper som vaier i strømmen.
Den vanligste arten er Hjertetjønnaks (Potamogeton perfoliatus),
Andre vanlige arter er Grastjønnaks (Potamogeton gramineus), Tusenblad (Myriophyllum alterniflorum), arter av Vassoleie (Batrachium) og vanlig Tjønnaks (Potamogeton natans).
Der det ikke er for mye strøm har den nordamerikanske arten Vasspest (Elodea canadensis) blitt stadig vanligere.
Mat for dyrelivet
Vannplantene i elvene våre er viktige matplanter for dyrelivet. De gir viktig skjul og levesteder for fisk og insekter, og blir spist av mange.
Beveren er kjent for å felle trær og spise bark, men det gjør den lite av i sommerhalvåret. Da mesker den seg med frodige urter, gress og starr i vannkanten.
Noen av vannfuglene vi ser på elvene spiser mye vannplanter. Det gjelder arter som stokkand og krikkand, grågås og kanadagås og knoppsvane og sangsvane. Både de grønne plantedelene og frø er viktige. Gjess beiter også på røttene til vannplanter, og stedvis kan det være tett med skålformede groper på grunt vann der de har vært på ferde.
Vorma og Glomma er kjent for de store mengdene overvintrende svaner. Spesielt sangsvaner kan det være hundrevis av. Vorma har alltid vært en elv som sjelden islegges om vinteren, og med kraftreguleringer og mildere vintre er ofte Glomma åpen nedenfor elvemøtet.
Svanene beiter i stor grad på vannplantene de når med de lange halsene sine. Etter hvert som vannstanden senkes for å tappe vann fra Mjøsa, drar de nytte av at de kommer til der det ellers er for dypt.
I de senere årene har det blitt vanlig at i snøfrie perioder flyr mengder av svaner og gjess på daglige turer fra elvene og ut på jordene for å beite.